To ιπποφαές είναι ένα από τα πολλά superfoods που έχουν μπει στη ζωή και στο διαιτολόγιό μας τα τελευταία χρόνια. Το όνομά του προέρχεται από τα συνθετικά "ίππος", που είναι το άλογο και "φαές" που σημαίνει λάμψη και φημολογείται πως το όνομά του οφείλεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πρόσεξε πως τα τραυματισμένα άλογά του θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του θαυματουργού φυτού.
Πρόκειται για έναν μικρό φυλλοβόλο θάμνο που φύεται σε ορεινές περιοχές, στην Ευρώπη και την Ασία. Όλα τα μέρη του φυτού, τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα, περιέχουν σημαντικά βιο-ενεργά συστατικά. Κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας είναι η ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, να ηρεμεί τα γαστρεντερικά προβλήματα, να αναπλάθει το δέρμα, να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει την όραση, να μειώνει τη διαδικασία της γήρανσης και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
"Βόμβα" βιταμινών!
Το ιπποφαές περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (114 έως 1550 mg ανά 100 γρ.) με μέση περιεκτικότητα (695 mg ανά 100 γρ.) περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από το πορτοκάλι (45 mg ανά 100 γρ.), γεγονός που το κατατάσσει στις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης. Είναι πλούσια τροφή σε καλά λιπαρά, αποτελεί μάλιστα την υψηλότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Να προσθέσουμε επίσης πως το ιπποφαές περιέχει 18 διαφορετικά αμινοξέα, από τα οποία τα 8 είναι απόλυτα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό (θρεονίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, λευκίνη, λυσίνη, trytophan, ισολευκίνη, και φαινυλαλανίνη). Εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι το ασπαρτικό οξύ (426,6 mg /100 γρ.), ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ και μείζων διεγερτικός νευροδιαβιβαστής που έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας και στον σχηματισμό DNA και RNA.
Και τα πολύτιμα μέταλλα δεν λείπουν από αυτόν τον πολύτιμο και θρεπτικό καρπό και είναι πολλά: ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σελήνιο και ψευδάργυρο, συστατικά απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Επιπλέον, περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7, ενώ το έλαιο του ιπποφαούς περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν ελαφρώς στη μείωση της πίεσης και επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο θρομβωτικών αγγειακών επεισοδίων.
Είναι επίσης πλούσιο σε λινολενικό οξύ, γεγονός σημαντικό καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει αυτό το σπάνιο λιπαρό οξύ σε προσταγλαδίνες. Οι προσταγλαδίνες είναι ουσίες οι οποίες συγκαταλέγονται στις ορμόνες και εκτελούν ευρύ φάσμα λειτουργιών στον οργανισμό (όπως ρύθμιση της πίεσης του αίματος).
Τέλος η κατανάλωσή του προστατεύει το νευρικό σύστημα χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ έχει αποδειχτεί πως μειώνει τους δερματικούς ερεθισμούς και ανακουφίζει από δερματικά προβλήματα.
Πηγή: therapies.gr