Τα Συνέδρια των κομμάτων είναι πεδία πολιτικής, έκφρασης για αλλαγές και μεταβολές, αλλά ταυτόχρονα μέσω της συμμετοχής αποτελούν και πεδία ζύμωσης σύγχρονων και καινοτόμων πολιτικών ιδεών.
Μέσα από τα Συνέδρια τα κόμματα βελτιώνονται, εκδημοκρατίζονται, ανανεώνονται και αναδιοργανώνονται για να εκπληρώσουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Το 14ο Εθνικό Συνέδριο της Ν.Δ., που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 5 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα, φιλοδοξεί όχι μόνο να αναδείξει τα σημαντικά πεπραγμένα της σημερινής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς, αλλά και να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας νέας περιόδου ανάπτυξης, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσω και του Συνεδρίου την επικαιροποίηση του οδικού χάρτη που ακολουθεί από την επομένη των εκλογών και που παρά τις δύσκολες κρίσεις, λόγω της πανδημίας, του μεταναστευτικού και της όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία διατηρεί την μεταρρυθμιστική πυξίδα και εξασφαλίζει την ευρεία αποδοχή της κοινωνίας, σε μια πορεία που υπερβαίνει τα κομματικά όρια.
Το συνέδριο θα αποτελέσει ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την κλιματική κρίση, την στήριξη της νέας γενιάς, των χαμηλών εισοδημάτων, της μεσαίας τάξης και της κοινωνίας γενικότερα. Μιας πολιτικής που όπως αναφέρει το σύνθημα του απευθύνεται σε όλους.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κόμμα πανελλαδικά, αλλά και το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά λαϊκό κόμμα, που πρόσφατα γιόρτασε τα 47 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ένα μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα που ανανεώνεται διαρκώς και εκφράζει την νέα εποχή.
Πρόσφατα είχε πει ο Πρωθυπουργός:
"Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι μία παράταξη η οποία έρχεται από μακριά, αλλά πηγαίνει και μακριά. Μία παράταξη η οποία έβαλε πάντα το συμφέρον του έθνους πάνω από το συμφέρον του κόμματος. Μία παράταξη η οποία δεν δίστασε να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, να καθοδηγήσει την κοινωνία σε ιστορικές αποφάσεις, να προδιαγράψει εξελίξεις, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πραγμάτων και μην είναι ουραγός"
Τα συνέδρια συνετέλεσαν τα μέγιστα στην διαμόρφωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος της Ν.Δ. ως παράταξης δημοκρατικά οργανωμένη, με ξεκάθαρη ιδεολογία, κόμμα φιλελεύθερο και ταυτόχρονα λαϊκό, με σαφή προγραμματικό λόγο, καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, άμεσα συνυφασμένο με την ιστορική παράδοση.
Η ιστορία των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά το 1979 στη Χαλκιδική, όπου έλαβε χώρα το πρώτο συνέδριο του κόμματος υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στην ομιλία του ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας στο πρώτο και ιστορικό συνέδριο του κόμματος έδωσε την κατεύθυνση και τα στοιχεία που πρέπει αυτή να έχει: «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει πρώτον να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό, δεύτερον να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και τρίτον να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».
Στο ιστορικό αυτό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκαν ομόφωνα όλες οι ιδεολογικές αρχές τις οποίες εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης». Αρχές που παραμένουν έως σήμερα ισχυρές και αποτελούν το θεμέλιο λίθο της.
Το 2ο Συνέδριο λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριος του 1986, δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, στο οποίο για πρώτη φορά το κόμμα κάνει άνοιγμα στον φιλελεύθερο χώρο και στο Κέντρο.
Στο 3ο Συνέδριο του κόμματος τον Απριλίου 1994 στη Χαλκιδική, έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία ο Μιλτιάδης Έβερτ, επαναβεβαιώνει την προσήλωση της ΝΔ στις αρχές που είχε ορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και γίνεται προσπάθεια ανόρθωσης και συσπείρωσης της παράταξης, «εμπρός για μια ειρηνική επανάσταση» όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα.
Το 4ο Τακτικό Συνέδριο στην Αθήνα το Μάρτιο του 1997 ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυση της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος, τον Κώστα Καραμανλή και το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση που έθεσε τη βάση για το συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ , για τη διείσδυση του κόμματος στο μεσαίο χώρο.
Σήμερα βρισκόμαστε στο 14ο Συνέδριο το πέμπτο μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον κ. Μητσοτάκη, το 2016, και την υιοθέτηση της ετήσιας διεξαγωγής Συνεδρίου. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το Συνέδριο του 2020, που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου είναι εκ νέου ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπό την προεδρία του οποίου έχουν διεξαχθεί και τα δύο προηγούμενα Συνέδρια του 2018 και του 2019 και ο οποίος δήλωσε: " Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία το Συνέδριό μας, το οποίο θα αποτελέσει και την αφετηρία για νέες μάχες, νέες περιόδους και για ανάπτυξη και οικονομία στην χώρα για όλους και με κοινωνική δικαιοσύνη".
Ευχές λοιπόν για καλή, δυναμική συμμετοχή στους συνέδρους της Ημαθίας και καλές επιτυχίες στις εργασίες του συνεδρίου, για το καλό της παράταξης και της χώρας μας.
"Το συνέδριο, μας δίνει μια ευκαιρία να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Να υπενθυμίσουμε το πλούσιο κυβερνητικό μας έργο αλλά και να μιλήσουμε για το μέλλον και τα μεγάλα προβλήματα. " Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γιανναβαρτζής Σταύρος
Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Ημαθίας
Σύνεδρος 14ου Σενεδρίου Νέας Δημοκρατίας.