ΥΓΕΙΑ

Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Συσκευή που ανιχνεύει τη στεφανιαία νόσο στο... σπίτι με διαστημική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του ΑΠΘ, ανάμεσα στους οποίους και η Ημαθιώτισσα χημικός Μαίρη Δούτση από τη Νάουσα (φωτογραφία). Η καινοτόμος μη επεμβατική μέθοδος αναπτύχθηκε από την Eρευνητική Oμάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο και παρουσιάζεται στην 81η ΔΕΘ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τη στεφανιαία νόσο γρήγορα και με απλό τρόπο ακόμη και στο σπίτι, και αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που αναπτύξαμε στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες» αναφέρει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο κ. Καραπάντσιος.

Εξηγεί ότι η συσκευή που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ έχει το μέγεθος ενός πιεσόμετρου και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνος στο σπίτι για να κάνει έγκαιρη διάγνωση.

«Πρόκειται για μια συσκευή που δεν υποκαθιστά τη στεφανιογραφία, αλλά προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο εάν υπάρχει πρόβλημα. Η χρήση της δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένα άτομα και να τα ενημερώσει εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν δηλαδή θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις» τονίζει ο κ. Καραπάντσιος.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού του, να περάσει γύρω από το χέρι του τα ειδικά καλώδια με τους αισθητήρες και σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών να ενημερωθεί αυτόματα από το μηχάνημα εάν έχει στεφανιαία νόσο.

Για να δημιουργηθεί η εφαρμογή χρειάστηκε εργασία 10 ετών. «Στόχο έχουμε, όταν αναπτυχθεί τελείως, να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα και μέσω κινητού τηλεφώνου στους γιατρούς» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Προσθέτει ότι στην τελική φάση της έρευνας η ερευνητική ομάδα θα φτιάξει δύο συσκευές, μία που θα μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος και μία πιο εξειδικευμένη, που θα απευθύνεται σε γιατρούς. Η πρώτη εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και η δεύτερη περίπου 1.000 ευρώ.

«Αυτό το διάστημα αναζητούμε επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συσκευή στην αγορά» καταλήγει ο κ. Καραπάντσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης,  Διοικητής Νοσοκομείου Νάουσας: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για την έγκριση 5 οργανικών θέσεων Ιατρών

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Διοικητής Νοσοκομείου...

Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, κ....

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας συναντήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας...

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του σωματείου των...

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα  εξυπηρέτησης με ραντεβού, από την  1η Μαρτίου 2024

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα ...

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών...

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να ωφεληθείτε από την παροχή

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να...

Δύο οργανισμοί περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ...

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη...

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, τέθηκε σε...

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που...

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ)...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης για όλους τους δημότες, στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...