Προς κάθε αρμόδιο - Αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών και θεσμική θωράκιση των απαιτούμενων δράσεων

Προς κάθε αρμόδιο - Αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών και θεσμική θωράκιση των απαιτούμενων δράσεων

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται αυτές τις ημέρες  με την μορφή  συνεχόμενης χιονόπτωσης, παγετού και δριμέως ψύχους, εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου. 

Παρά το γεγονός ότι κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας τα φαινόμενα  αυτά συνήθως διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες, οι έντονες χιονοπτώσεις και τα φαινόμενα παγετού που εκδηλώνονται, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι υπηρεσίες και οι  αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπισή τους. 

Τις ώρες που εκδηλώνονται  τα έντονα καιρικά φαινόμενα  και οι συνέπειές  τους στην καθημερινότητα των πολιτών είναι εμφανείς, αναδύεται και η επιτακτική αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προέρχονται από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.  

Είναι σαφές ότι η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας αποτελεί την κύρια, κατά κανόνα, δυσμενή επίπτωση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο εγκλωβισμός ατόμων, η δυσχέρεια αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ., χωρίς να υποβαθμίζονται ανάλογα προβλήματα που προκαλούνται  στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ή άλλες υποδομές.

Για τις περιπτώσεις αυτές ο κατ εξοχήν αρμόδιος φορέας της Κεντρικής Διοίκησης  που είναι  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έχει ως  κύρια αποστολή το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφών, εκδίδει τις σχετικές οδηγίες  στα πλαίσια στρατηγικού σχεδίου, καθορίζοντας γενικόλογους ρόλους και αρμοδιότητες.

 Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της βαρύτητας που έχει η αντιμετώπιση προβλημάτων από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα  στο οδικό δίκτυο της χώρας και προς αποφυγή συγχύσεων, κρίνεται απαραίτητος ο νομικά ακριβής προσδιορισμός των ρόλων, των  αρμοδιοτήτων και κυρίως των ευθυνών όλων όσων εμπλέκονται στα έργα και στις δράσεις χειμερινής συντήρησης, στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στην διαχείριση των συνεπειών λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.

Η φιλοτιμία και η μέχρι αυτοθυσίας προσπάθεια  του ανθρώπινου δυναμικού όσο και εάν αυτή είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, δεν αποδίδει επαρκώς  χωρίς τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου και της ευθύνης του καθενός.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι  η ευθύνη περιλαμβάνει και τον κάθε πολίτη, που πρέπει να επιλαμβάνεται και να αποδίδει ελεύθερο από χιόνι και πάγο,  τον χώρο έμπροσθεν της κατοικίας η του καταστήματός του.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι το έργο όλων των αρμοδίων δεν τελειώνει με το πέρας της χιονόπτωσης, του παγετού και των συνεπειών τους. 

Η επάνοδος στην κανονικότητα μετά την λήξη των καιρικών φαινομένων,  επιβάλλει πρόσθετες δράσεις, όπως η απομάκρυνση τυχόν περίσσειας αλατιού που χρησιμοποιήθηκε για τον αποχιονισμό, από τα σημεία προσωρινής εναπόθεσης του ή και από τα περιθώρια του οδοστρώματος, ώστε να αποφευχθούν οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την μόλυνση των υδατορεμάτων και των υπογείων υδάτων, κλπ.

Με την  αυτονόητη αναγνώριση του έργου που επιτελείται από το ανθρώπινο δυναμικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τις κρίσιμες ώρες των δυσμενών καιρικών φαινομένων, προβάλλεται επιτακτικά  η αναγκαιότητα θεσμικής θωράκισης, των δράσεων χειμερινής συντήρησης, της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...