Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 03:49

Σειρά έργων, δράσεων και παρεμβάσεων σε Ιστορικό κέντρο, όχθες Τριποτάμου και Προμηθέα, στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης δήμου Βέροιας

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του δήμου Βέροιας ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας. Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης σημείωσε με ικανοποίηση ότι ο δήμος Βέροιας είναι από τους πρώτους που ολοκληρώνουν τη σχετική διαδικασία, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα υπάρξουν 8 ανταγωνιστικές προτάσεις στην Κ. Μακεδονία, που σημαίνει ότι οκτώ δήμοι θα διεκδικήσουν τα 22 εκατ. που προβλέπονται σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και θα εγκριθούν κατά πάσα πιθανότητα τρία ή τέσσερα.

Η κ. Γεωργιάδου, διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών, χαρακτήρισε ευτυχή τη συγκυρία το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει με πρώτο θέμα της χρονιάς το συγκεκριμένο.

Την παρουσίαση του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης έκανε η κ. Κατσαβουνίδου, προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σε μια συγκεκριμένη περιοχή εφαρμογής και με συνέργειες μεταξύ δήμου, φορέων, οργανώσεων κ.λπ. Η περιοχή εφαρμογής είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, η παραποτάμια περιοχή Τριποτάμου και ο Προμηθέας. Με κηρυγμένους ιστορικούς τόπους σ’ αυτήν, με το εμπορικό κέντρο και την παλιά αγορά, αλλά και αυξημένα κοινωνικά προβλήματα, ελλείψεις υποδομών, ζητήματα προσβασιμότητας κ.ά. «Φύση-ιστορία-φιλοξενία» είναι το τρίπτυχο της ανάπτυξης του σχεδίου, σύμφωνα με την κ. Κατσαβουνίδου, με την πρόταση να περιλαμβάνει σειρά έργων, δράσεων και παρεμβάσεων προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ (όπεν μολ, ποδηλατόδρομοι, προβολή, κοινωνικές παρεμβάσεις κ.ά.).

 

Θετική και η μειοψηφία

Θετικές ήταν οι απόψεις των μελών της μειοψηφίας που τοποθετήθηκαν επί του θέματος ως εξής:

Ν. Μπέκης: Πολύ επιτυχημένη η επιλογή της περιοχής εφαρμογής. Ας μην περιμένουμε όμως πολλά, π.χ. πώς θα ανοίξει κλειστά μαγαζιά μια τέτοια επένδυση; Πώς θα γίνουν δρόμοι στον Προμηθέα της άναρχης δόμησης χωρίς πολλά χρήματα για αποζημιώσεις; Δίνουν ψίχουλα όταν παίρνουν πολλαπλάσια. Ψηφίζουμε, ελπίζουμε να μην απορριφθεί για πολιτικούς λόγους.

Α. Μαρκούλης. Με αφορμή το σχέδιο αυτό, πρέπει να λυθεί το θέμα των σχέσεων με την αρχαιολογία, ως μέρος του σχεδιασμού ως ζήτημα βασικής δομής.

Γ. Γουλτίδης. Καλή δουλειά έγινε. Μακάρι να εγκριθεί το σχέδιο, αλλά θεωρώ ότι τα λεφτά θα τα διαχειριστεί η αρχαιολογία, αν δεν δούμε το θέμα της αναοριοθέτησης. Βούτυρο στο ψωμί της αρχαιολογίας τα 7 εκατ. ευρώ.

Θ. Κορωνάς. Μόνο κοινωνική οικονομία δεν είναι η πολιτική ισονομία και ο επιμερισμός. Δεν είναι ισόνομη τακτική η πριμοδότηση. Η Περιφέρεια πρέπει να δικαιολογήσει την όποια απόρριψη. Θεωρώ όμως ότι δεν θα επικρατήσει η λογική του επιμερισμού.

Ζ. Πατσίκας. Θετικό, το ψηφίζουμε.

Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης σημείωσε: Είμαστε από τους πιο έτοιμους δήμους. Κάποιοι γειτονικοί δήμοι τη διαβούλευση την κάνανε τον Δεκέμβριο. Κακώς εμπλέκεται η διένεξη με την αρχαιολογία και αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα είναι τα έργα, ανά πρόταση και ανά φορέα.

 

Διαβάστηκε 145 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ