Στα «κάγκελα» οι αιγοπροβατοτρόφοι για τις εξισωτικές και την κατανομή των βοσκοτόπων

Στα «κάγκελα» οι αιγοπροβατοτρόφοι για τις εξισωτικές και την κατανομή των βοσκοτόπων

Ανάστατοι οι Αιγοπροβατοτρόφοι της Ημαθίας αλλά και όλης της χώρας από τη σφαγή της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως καταγγέλλουν και από την μείωση έως και 75% «από τις αλχημείες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ». Μιλώντας στο «ΛΑΟ» για το ζήτημα αυτό, που τους πονάει εδώ και χρόνια, ο Πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας και Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στέργιος Κύρτσιος, φανερά εξοργισμένος πλέον, δηλώνει:

«Δυστυχώς τα 2 τελευταία χρόνια 3 στις 4 πληρωμές ενός μέτρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προβληματικές λόγω της κακής κατανομής των βοσκοτόπων, με μόνους χαμένους τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, τους μόνους παραγωγούς που κάνουν πραγματική και όχι εικονική χρήση του βοσκότοπου. Δυστυχώς άλλο ένα έγκλημα κατά της Εκτατικής Κτηνοτροφίας καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους από τη μνημειώδη άγνοια των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που με ασκήσεις επί χάρτου εφάρμοσαν την νέα ΚΑΠ σε βάρος των πραγματικών κτηνοτρόφων.

Δυστυχώς οι καρεκλοκεύνταυροι-χαρτογιακάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ σκαρφίστηκαν «εν μία νυκτί» την περίφημη τεχνική λύση δίνοντας βοσκότοπο σε όλες τις ενσταβλισμένες εκμεταλλεύσεις που από τη φύση τους δεν χρειάζονται βοσκότοπο, αφού δεν τον κάνουν χρήση, αφαιρώντας βοσκότοπο από το ζωικό κεφάλαιο που πραγματικά τον κάνει χρήση».

Και αναρωτιέται: «Ασχετοσύνη, ανευθυνότητα ή δόλος;».

Και ενώ η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ορεινών-μειονεκτικών με φυσικούς πόρους περιοχών και σε μετακινούμενους κτηνοτρόφους για συμπλήρωση του εισοδήματος λόγω των ειδικών συνθηκών «με την περίφημη τεχνική λύση δικαιούχος είναι και ο κάτοικος Κολωνακίου που φακιρικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ του έδωσε βοσκότοπο σε κάποιο κορφοβούνι της Αττικής ή ακόμα και της Πελοποννήσου ή της Στερεάς Ελλάδας και όχι σε αυτόν που μετακινεί τα ζώα του από Θεσσαλία στο Βέρμιο, το Καϊμάκ Τσαλάν ή την Ήπειρο και τα Γρεβενά. Γι’ αυτό και οι δικαιούχοι της εξισωτικής καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους αυξήθηκαν από 70.000 σε 320.000 μειώνοντας την εξισωτική από τους αιγοπροβατοτρόφους έως και 75%» προσθέτει.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψιν αν οι βοσκότοποι χρησιμοποιούνται πραγματικά (εκτατική-νομαδική κτηνοτροφία) ή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου (ενσταβλισμένη κτηνοτροφία) και μειωμένος βοσκότοπος σημαίνει μειωμένη επιδότηση.

Εκτός αυτού το πραγματικό αντικείμενο βόσκησης έχει επιστημονικό υπόβαθρο και είναι καθαρά δασικό στοχεύοντας στην αειφορική διαχείριση του δάσους και δεν μπορεί να έχει σχέση με λογιστικούς υπολογισμούς του επιλέξιμου βοσκότοπου.

Με υψηλό κόστος παραγωγής, μείωση των επιδοτήσεων, στάσιμες ή και μειωμένες τιμές των προϊόντων (γάλα και κρέας) οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν έχουν ούτε «τα προς το ζην» καθότι δεν έχουν μεγάλα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και τα περισσότερα χρήματα ήταν από προγράμματα του Β΄ πυλώνα (εξισωτική,αυτόχθονες φυλές, βιολογική κτηνοτροφία), τα οποία πετσοκόπηκαν, όπως λένε.

«Αλήθεια όταν θα ζητηθούν ανακτήσεις όπως το πακέτο Χατζηγάκη από την Ε.Ε. τη νύφη θα πληρώσουν φυσικά οι παραγωγοί για τις επιδοτήσεις από το 2012, τότε ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες;» θέτει και νέο ερώτημα ο κ. Κύρτσιος.

 

Ζητούν…

Οι αιγοπροβατοτρόφοι στέλνοντας μηνήματα απόγνωσης και αγανάκτησης προς κάθε κατεύθυνση ζητούν:

-Άμεση επαναφορά στο παλιό καθεστώς της εξισωτικής και αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, όπως πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, δίνοντας βοσκότοπο σε όσους παραγωγούς τον κάνουν χρήση και συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλες τα ενσταβλισμένες εκμεταλλεύσεις (βοοειδή πάχυνσης, αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αιγοπρόβατα εντατικής εκμετάλλευσης κ.ά.) για να μη χαθεί ούτε ευρώ. Διαφορετικά το πρόβλημα θα διογκωθεί κι άλλο, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων με χρήση του DE MINIMIS και επανεξέταση του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης από 2017 έως και το 2020.

-Ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017.

-Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και διαχωρισμό Ζωικής-Φυτικής παραγωγής.

-Άμεση αδειοδότηση όλων των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με μία αίτηση για να εξαλειφθεί η πολυδαίδαλος γραφειοκρατία.

-Στελέχωση των Περιφερειακών Κτηνιατρικών υπηρεσιών με αναλογική κατανομή, να μην παρατηρείται το φαινόμενο ο Νομός Ημαθίας να διαθέτει 3 κτηνιάτρους και όμοροι Νομοί, 10-12 κτηνιάτρους.

-Έλεγχος στην αλυσίδα εμπορίας και στις εισαγωγές σε γάλα και κρέας για την αποφυγή ελληνοποιήσεων.

-Επανεξέταση του ασφαλιστικού και φορολογικού που γονατίζει όλες τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τέλος

-Προστασία της ΦΕΤΑΣ.

 

«Προστατέψτε τη Φέτα»

Όσον αφορά μάλιστα το παραπάνω αίτημα για την προστασία της Φέτας, δηλώνουν ότι:

«Είναι επιτακτική όσο ποτέ η σύσταση της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ της Φέτας που θα επιβλέπει και θα ελέγχει όλη την αλυσίδα από την παραγωγή, την τυροκόμηση, την εμπορία και κυρίως το τελικό στάδιο της εστίασης όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τη νομιμότητα και όλα τα λευκά τυριά πωλούνται και σερβίρονται ως φέτα».

Μάλιστα, καλούν πρωτίστως την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να παραδώσει στην Επιτροπή για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής το πιστοποιητικό καταχώρησης της Ε.Ε. ως προϊόν ΠΟΠ ΕΛΛΗΝΙΚΟ και τους Έλληνες βουλευτές να μην ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) που θα έρθει αρχές του 2017 (εκτιμάται το α΄ τρίμηνο) στη βουλή, καθότι για να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε συμφωνία με Καναδά, ΗΠΑ και Ν. Αφρική δεν αρκεί η μονομερής μονογραφή, παρά απαιτείται η ομόφωνη συμφωνία και των 27 Εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. Αν ένα κράτος δεν συμφωνήσει η συμφωνία δεν πραγματοποιείται. «Γι’ αυτό όποιος βουλευτής, ειδικά Ημαθιώτης, δεν καταψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία όταν και όποτε έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα κριθεί εθνικός μειοδότης», τονίζει ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας επισημαίνοντας ότι: «Οι αιγοπροβατοτρόφοι πρέπει να ζήσουμε και θα ζήσουμε».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...