ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

722 ΤΜΧ του Γ. Κουφονίκου: Μια ταινία που τιμά τη φιλόξενη για τους πρόσφυγες πόλη της Αλεξάνδρειας

722 ΤΜΧ του Γ. Κουφονίκου: Μια ταινία που τιμά τη φιλόξενη για τους πρόσφυγες πόλη της Αλεξάνδρειας

Την ταινία 722ΤΜΧ, σε σενάριο-αφήγηση Christy Kelly με θέμα το προσφυγικό και την εγκατάσταση προσφύγων στο παροπλισμένο στρατόπεδο της Αλεξάνδρειας, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στη γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας ο σκηνοθέτης από την Αλεξάνδρεια Γιάννης Κουφονίκος. Ένα θέμα επίκαιρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον, μια ταινία που τιμά τη φιλόξενη για τους πρόσφυγες πόλη της Αλεξάνδρειας και μια προσπάθεια που αξίζει συγχαρητηρίων.

Ο σκηνοθέτης υλοποίησε με μεγάλη χαρά μια ιδέα του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Σπυρίδη με τη βοήθεια του Κρίστι Κέλι, ενός νεαρού Άγγλου φοιτητή, ο οποίος έχει ζήσει κατά περιόδους στην πόλη της Αλεξάνδρειας, την οποία επισκέφθηκε και σε συνεργασία με τοπικούς κινηματογραφιστές κατέγραψε την καθημερινότητα στο Κέντρο Φιλοξενίας και ανακάλυψε και ανέδειξε τον ρόλο του στρατού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην οργάνωση του, στην καθημερινότητά των προσφύγων, καθώς και την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και των νέων τους γειτόνων η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, αφού κινείται σε ένα ευρύ φάσμα από την αλληλεγγύη και την κατανόηση μέχρι την αμαύρωση της Αλεξάνδρειας μετά τα κρούσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού στην περίπτωση που αφορούσε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Περιληπτικά η ταινία παρουσιάζει την κατάσταση κατά το μήνα Μάρτιο του 2016 όταν κυβερνήσεις, εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, κλείνουν τα σύνορά τους, αφήνοντας σχεδόν 60.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, χωρίς την δυνατότητα να φτάσουν Βορειότερα, στις χώρες προορισμού τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με το καίριο θέμα φιλοξενίας των προσφύγων, αποφασίζει να επαναλειτουργήσει έναν αριθμό από εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα για την προσωρινή διαμονή τους.

Έτσι αναθέτει στο στρατό να συστήσει και να διαχειριστεί κέντρα φιλοξενίας: καθήκοντα για τα οποία δεν έχει εκπαιδευτεί και ούτε προϋπάρχει η ανάλογη εμπειρία.

Παραβρέθηκε και προλόγισε το ντοκιμαντέρ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας κ. Μπρουσκέλης. Παραβρέθηκαν επίσης η κ. Ζωή Παπαδοπούλου εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Κ. Δελιόπουλος και η δημοτική σύμβουλος κ. Μοσχοπούλου.

Ο Γιάννης Κουφονίκος εξήγγειλε την προβολή της ταινίας στην ΕΡΤ3 και στην ΕΡΤ καθώς και σε διεθνή Φεστιβάλ.

Ο Δκτης Αεροπορίας του 3ου ΤΕΑΣ Σχης Μπαντιμαρούδης Χαράλαμπος στον οποίο οφείλουμε τα εύσημα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ανταποκρίθηκαν στις ¨προκλήσεις¨΄ που ανέλαβαν από πλευράς στρατού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παρουσίασε τα μελλοντικά σχέδια ώστε οι συνθήκες στο 722ΤΜΧ να γίνουν ακόμη καλύτερες μετά την εγκατάσταση των οικίσκων.

Ο Σχης Μπαντιμαρούδης συντόνισε, επέβλεψε, συνέδραμε με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής στο 722 ώστε τα hotspots να πληρούν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, στελέχωσε ταχύτατα και λειτούργησε διάφορες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Όλα αυτά επετεύχθησαν σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας και με τη βοήθειά του και συνδρομή του.

Επίσης ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία, τους γιατρούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους φορείς καθώς και τους Αλεξανδρινούς πολίτες για τη συνεχή στήριξη.

Τέλος ο κ. Στέργιος Μίχος ευχαρίστησε τους εθελοντές που ¨έδωσαν την ψυχή τους¨ τις πρώτες δύσκολες μέρες και καλλιέργησαν το κλίμα αλληλεγγύης και προσφοράς πριν έρθουν οι ΜΚΟ και η επιπλέον παρεχόμενη συνδρομή.

 

Επιμέλεια άρθρου Έφη Στεφ. Καραγιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...