Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 03:52

Η θέση μας - Ανταγωνισμοί και επιμερισμοί στην τοπική ανάπτυξη

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια απόδειξη της δουλειάς και του προγραμματισμού που μπορούν να καταθέσουν σε απόλυτη συνεργασία διοίκηση, υπηρεσίες Δήμων και φορείς είναι το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις Δήμοι της Ημαθίας -και άλλοι πέντε άλλων νομών της Κ. Μακεδονίας- μέχρι 20 Ιανουαρίου. Σχέδιο πλήρες, με συγκεκριμένη φιλοσοφία και περιοχή εφαρμογής κατά Δήμο, που αναμένεται να ευνοήσει τα μέγιστα τις τοπικές προσπάθειες ανάπτυξης. Όμως, και σχέδιο ανταγωνιστικό σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που σημαίνει ότι καλούνται οι οκτώ ενδιαφερόμενοι Δήμοι να καταθέσουν την ολοκληρωμένη τους πρόταση, ώστε να εγκριθούν οι 3 ή 4 καλύτερες από αυτές. Όπως πρέπει να συμβαίνει σε αντίστοιχα προγράμματα. Συμβαίνει όμως έτσι; Μάλλον όχι... 

Οι φόβοι που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας τη Δευτέρα ήταν εμφανείς. Ως προς το αν αξιολογηθούν πράγματι οι καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις ή τελικά παρεισφρήσουν πολιτικά κριτήρια επιλογής, με συνέπεια τον τεμαχισμό και των οκτώ προτάσεων και εντέλει την αποδυνάμωση όλων (δεδομένου ότι θεωρητικά αφορούν ολοκληρωμένη παρέμβαση) με μοίρασμα του συνολικού πακέτου των 21 εκατ. ευρώ και στους 8 Δήμους.

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα τα πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των κονδυλίων στα χρόνια της μεταπολίτευσης, με έντονη την οσμή των κομματικών παρεμβάσεων, κυρίως, αλλά και των προσωπικών σχέσεων κατά περίπτωση. Σοβαροί σχεδιασμοί και μεγάλα έργα έχουν χαθεί επειδή κατά περίπτωση ο πολιτικός προϊστάμενος δεν ήταν φίλα προσκείμενος στην κάθε κυβέρνηση. Ενώ η πάγια τακτική όλων σχεδόν των κυβερνώντων, να παίρνουν όλοι από λίγα, αδικούσε αυτούς που πάντα ήταν πιο έτοιμοι, πιο καινοτόμοι και πιο ανταγωνιστικοί. 

Μένει να δούμε πώς θα γίνει τώρα αυτή η κατανομή των 21 εκατ. ευρώ, όταν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και όχι απλώς για κατανομή κονδυλίων σε έργα υποδομής. Η παράταση που πήρε το συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν λίγους μήνες, όταν λίγοι Δήμοι ήταν τότε έτοιμοι, δεν δίνει ελπίδες αισιοδοξίας ότι κάτι θα αλλάξει και θα επικρατήσουν όροι ανταγωνισμού. Μένει να το δούμε και να διαψευσθούμε.

Διαβάστηκε 248 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ