Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 19:09

Περιμένουν στη γωνία τους βουλευτές για τη… φέτα

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάτω τα χέρια από τη φέτα, φωνάζουν εδώ και μήνες οι Έλληνες αιγοπροβατοτρόφοι. «Κάτω τα χέρια από τον χρυσό της Ελλάδας, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας που δεν παραχωρείται, δεν διαπραγματεύεται» όπως λένε. Άδικο έχουν;

Στη χώρα μας παράγουμε περίπου 450.000 τόνους πρόβειο και 150.000 γίδινο γάλα που χρησιμοποιείται για την φέτας. Από αυτήν την ποσότητα το 85% περίπου απορροφάται για την παραγωγή φέτας και το υπόλοιπο για άλλους τύπους τυριών και γαλακτοκομικών. Από την παραγωγή των 100.000 περίπου τόνων φέτας το 40% περίπου εξάγεται και το υπόλοιπο καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά.

Το 1994 η χώρα μας κατέθεσε στην Ε.Ε. τον φάκελο για προϊόντα ΠΟΠ με πρώτη τη φέτα, το ελαιόλαδο κ.ά.

Τον Ιούνιο του 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει πως τον όρο φέτα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο η ΕΛΛΑΔΑ, παρότι μεσολάβησαν πολλά εμπόδια και αντιδράσεις από Γαλλία, Δανία, Γερμανία.

Και ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται φέτες άλλων χωρών που διεκδικούν τον τρόπο παραγωγής του ελληνικού προϊόντος. Για να το κατακτήσουν όμως χρειάζεται και η υπογραφή της Ελλάδας.

Και αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι: «Θα την ψηφίσουν ή θα την καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία οι Έλληνες βουλευτές;».

Ίδωμεν! Ο καιρός γαρ εγγύς…

Διαβάστηκε 330 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ