Προσέγγιση στο ΄Άξιον Εστί΄ από τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη

Προσέγγιση στο ΄Άξιον Εστί΄ από τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη

Εκδήλωση που περιλαμβάνει διάλεξη με μουσικά παραδείγματα από το έργο "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη, προβολές αποσπασμάτων από συναυλίες και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς και αντιπροσωπευτικά τραγούδια που θα ερμηνεύσει η καθηγήτρια Μαρία Πέτκου με τη συνοδεία πιάνου από τον καθηγητή Πέτρο Φάκα, θα πραγματοποιηθεί από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως την Κυριακή 22  Ιανουαρίου στις 7μμ, στον πολυχώρο πολιτισμού «Χρ. Λαναράς» (αίθουσα Βέτλανς).

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Βιογραφικό:

Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στο Κιλκίς.

Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, κλασσικού τραγουδιού και πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε.

Παράλληλα δίδαξε θεωρητικά σε ωδεία της Βορείου Ελλάδας.

Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.

Έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke και Θόδωρο Αντωνίου.

Ως μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Έχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Ουκρανία, Βραζιλία και Πολωνία.

Το καλοκαίρι του 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγο του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile , ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους εταιρία.

Οι δυό τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο με την σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας τον θαυμασμό και την υποστήριξη τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

Το 2015, γιορτάζοντας τα 90 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Δήμος Νέας Σμύρνης κάλεσε τον Μαέστρο να διευθύνει ξανά το Άξιον Εστί. Αυτήν την φορά θέλοντας ο Θεόδωρος Ορφανίδης να περάσει το έργο στις νεότερες γενεές, κάλεσε τον Σάκη Ρουβά να αναλάβει τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα, αφού η πλατεία Νέας Σμύρνης γέμισε από 20.000 κόσμο που αποθέωσε για άλλη μία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σάκη Ρουβά.

 

 

Έχει κυκλοφορήσει τρία CD - Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love...” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return” (The Human Voice , 2012), Α Handful of Jewish Songs (The Human Voice , 2016).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...